Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Vorige Volgende
 

Konijnengedrag: heeft mijn konijn stress?

Rondhuppelen, spelen, graven en knagen is wat een konijn het liefste doet. Maar helaas komt het ook weleens voor dat een konijn stress heeft. Bijvoorbeeld als het konijn wordt vervoerd of als er een roofdier zoals een vos in de buurt is. Hoe herken je stress bij het konijn en hoe kan je het voorkomen? Dat lees je in deze blog!

Konijn heeft stress: oorzaken

Wat is stress bij het konijn? Stress is hetzelfde al spanning en wordt veroorzaakt door een veranderde situatie, zoals het vervoeren van een konijn, een ander hok of geen mogelijkheden om het natuurlijke gedrag te vertonen. Het konijn gaat sneller ademen, de hartslag wordt hoger en de spieren spannen zich aan.

Stress bij konijn herkennen

Een konijn is een prooi- en vluchtdier en is daarom altijd alert en schrikt snel.  Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk om de symptomen van stress te herkennen, zodat je een stressvolle situatie snel kan veranderen. Symptomen van stress bij het konijn zijn:

 •        Plat op de buik liggen
 •        Een poot optillen
 •        Bijten
 •        Grote ogen of de ogen wijd openen
 •        Spullen kapot maken
 •        Stampen met de achterpoten
 •        Opengesperde neusgaten
 •        De neus beweegt snel op en neer
 •        Staart hangt strak omlaag
 •        Gespannen spieren
 •        Snellere ademhaling: een normale ademhaling is 30 tot 60 keer per minuut
 •        Knagen aan de tralies van het hok

Stress door verveling

Niet alleen door angst, maar ook door verveling kan een konijn stress krijgen. Een herkenbaar symptoom hiervan is het knagen aan de tralies. Om verveling bij het konijn tegen te gaan kan je speelgoed voor konijnen in het hok en de ren leggen. Denk aan een snackbal waarin je een snack voor het konijn kan verstoppen, zoals de snackballen van Trixie. Of een speeltunnel waar het konijn doorheen kan lopen en zich kan verstoppen. Leg ook knaagmateriaal in het hok neer. Een konijn is dan wel geen knaagdier maar een haasachtige; je kleine vriendje heeft ook materiaal nodig waardoor de tanden slijten. Leuke knaagmaterialen zijn een knaagwortel, knaagbrug of knaagsnack.

Natuurlijk gedrag konijn: stress voorkomen

Om ervoor te zorgen dat het konijn zo min mogelijk stress ervaart is het belangrijk om te kijken naar het natuurlijke gedrag van het konijn. Zo leven konijnen in het wild altijd in groepen en kan je het beste minimaal twee konijnen bij elkaar houden. Daarnaast heeft een wild konijn veel loopruimte. Het is belangrijk dat ze dit in gevangenschap ook hebben. Zorg er daarom voor dat de konijnen languit in het hok kunnen liggen en rechtop kunnen staan. Door de konijnen los te laten lopen of in een ren, zorg je voor meer loopruimte. Er wordt een minimale loopruimte van 160x60cm aangeraden.

Stressvolle situaties: gebruik rescue druppels of feromonen verdamper

Soms ontkom je niet aan een stressvolle situatie voor het konijn, bijvoorbeeld als het konijn een bezoek aan de dierenarts moet brengen of als er vuurwerk wordt afgestoken. In zulke gevallen kan je rescue druppels of een feromonen verdamper gebruiken. Rescue druppels zijn een natuurlijk product en geef je via het drinkwater of over het voer. De ingrediënten zorgen ervoor dat het konijn minder gevoelig is voor spanning en geluiden. Gebruik bijvoorbeeld Puur Nervositeit van het merk Puur Natuur of Rescue druppels van het merk Bach. Ook een feromonenverdamper werkt goed. Hierbij wordt een moederferomoon, een stofje, gebruikt dat van nature wordt gemaakt door het moederkonijn tijdens het voeden. Dit geeft het konijn een geruststellende boodschap. Een goed voorbeeld hiervan is Beaphar RabbitComfort.

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Ontvang 5% korting bij je eerste online aankoop
(vanaf een besteding van €50)
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 50,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist