Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Vorige Volgende
 

Help, mijn hond of kat heeft een teek!

Een blauwe lucht, bomen die groen worden en overal bloemen: het is weer lente! Geniet jij ook zo graag samen met je hond van het mooie weer en de natuur? Helaas heeft het buiten zijn één nadeel: de hond kan teken oplopen. Gelukkig zijn er een aantal middelen om teken te voorkomen en te verwijderen. In deze blog vertellen we je daar meer over!

Teek bij hond of kat: gevaarlijk?

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die meestal op natuurlijke plekken leven in hoog gras en op bladeren, zoals in bossen, weilanden, parken en tuinen. Ze leven van bloed van mensen en dieren.

Een teek klemt zich vast aan voorbijkomende mensen en dieren. Vervolgens zuigt het beestje zich vol met bloed. Als de teek helemaal volgezogen is, laat hij los. Teken kunnen helaas vervelende ziektes, zoals de ziekte van Lyme, meedragen die tijdens het bloed zuigen worden doorgegeven aan het dier of de mens. Door de teek zo snel mogelijk te verwijderen, is de kans op de overdracht van deze ziektes kleiner. Laat dus nooit een teek bij de hond of kat zitten!

Teek herkennen bij hond of kat

Een niet volgezogen teek zie je erg makkelijk over het hoofd. Het zwarte of donkerbruine spinachtige beestje is dan namelijk maar zo’n 1 tot 3 millimeter groot. Als de teek een paar dagen op de huid zit, zwelt zijn lijf op. Het lijfje ziet eruit als een grijs of bruin bolletje. Een teek heeft 6 pootjes, drie aan elke kant.

Anti teken hond en anti teek kat: tekenbeet voorkomen

Om een teek bij hond of kat te voorkomen, zijn er verschillende anti teek producten voor hond en kat op de markt zoals een tekenband, anti teek pipetten en een repeller. Door deze producten te gebruiken, verklein je de kans op een tekenbeet bij de hond of kat. Naast het gebruik van deze producten is het belangrijk om de hond of kat dagelijks te controleren op een teek.

Let op: vaak wordt gedacht dat teken alleen in de lente en zomer voorkomen. Dat is niet waar! De kans dat een hond of kat een teek oploopt in de herfst of winter is kleiner, maar wel mogelijk. Bescherm en controleer je hond en kat daarom ook in de herfst en winter op teken.

Lees ook: teken bij hond of kat in de winter

Teken halsband hond en kat

Een tekenhalsband voor de hond of kat beschermt het dieren tegen een tekenbeet. In een tekenhalsband zitten een aantal stoffen die teken afweren of doden. Tekenbanden werken vaak voor een lange tijd. De Bayer Bolfo Plus Tekenband beschermd de hond bijvoorbeeld tot maximaal 6 maanden.

Anti teek pipetten

Ook anti teek pipetten zijn een goede bescherming tegen teken bij de hond en kat. Bekende anti teek pipetten zijn de pipetten van de merken Advantix en Frontline. De vloeistof uit het anti teek pipet breng je meestal aan op de huid van de nek van de hond of kat. Deze vloeistof heeft een afwerende en soms ook dodende werking tegen teken. Anti teek pipetten beschermen de hond of kat daarnaast ook vaak tegen vlooien, muggen en vliegen. Handig! Om het dier goed te beschermen, is het belangrijk om maandelijks een nieuw pipet op de huid van de hond of kat aan te brengen.

Repeller

Zoek je een milieuvriendelijke bescherming tegen teken voor jouw hond of kat? Een repeller is een klein apparaatje dat je aan de halsband van hond of kat bevestigd. Het apparaatje geeft ultrasone pulsen af die het oriëntatie vermogen van de teken verstoren, waardoor teken wegblijven. Deze pulsen zijn niet waar te nemen door mensen of andere dieren. De repeller bevat dus geen chemicaliën of geurstoffen en is daarmee extra veilig voor mens en dier en erg milieuvriendelijk.

Knoflooktabletten

Een andere natuurlijke bescherming tegen teken bij hond en kat zijn knoflooktabletten. Knoflook maakt het bloed van de hond of kat minder lekker voor teken, waardoor teken wegblijven. Om de hond of kat goed te beschermen, geef je het dier elke dag één of meerdere tabletten (verschillend per soort). Geef geen verse knoflook aan de hond. Te veel knoflook kan giftig zijn!

Teek hond of kat verwijderen

Heeft je hond of kat toch een teek opgelopen? Dan is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Een teek kan je bij de hond of kat verwijderen met een speciale tekentang. Er zijn zelfs speciale tekentangen met led licht te koop, waardoor je de teek ook op een donkere vacht goed ziet zitten. Een tekentang gebruik je zo:

  1.        Met de tekentang pak je de teek zo dicht mogelijk bij de huid van het dier. Pak de teek nooit in het lichaam.
  2.        Door een draaiende beweging te maken laat de teek los van de huid. Controleer of ook de kop van de teek uit de vacht is.
  3.        Maak de plek van tekenbeet schoon met water en eventueel honden- of kattenshampoo.
  4.        Hou de plek van de tekenbeet de komende dagen in de gaten. De plek kan gaan ontsteken. Wordt de hond in de dagen na de beet sloom of stijf of heeft de hond koorts, pijn of wilt de hond niet of weinig eten? Neem dan contact op met de dierenarts.
 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 60,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist