Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Vorige Volgende
 

Kunnen kippen en konijnen samen in een hok?

Een groot aantal van onze dierenverblijven is geschikt voor zowel kippen als konijnen. Misschien is u dat wel eens opgevallen. Dan kunt u dus het konijnenhok gebruiken als kippenhok en omgekeerd. Maar, kunnen kippen en konijnen ook gezellig samen in één hok? Daar gaan we het in deze blog over hebben.

Kippen en konijnen in een hok

Je ziet het zo nu en dan: kippen en konijnen die gehouden worden in hetzelfde hok. Het ziet er misschien leuk uit of het is praktisch vanwege ruimtegebrek, maar eigenlijk is het verre van ideaal. Dit heeft verschillende redenen die we hieronder uitleggen.

Een belangrijke reden om konijnen en kippen niet samen te houden, is de ontlasting van de kippen. Dit is een vrij zachte ontlasting die dus erg gemakkelijk blijft plakken aan de behaarde pootjes van de konijnen. Daarnaast heeft de ontlasting van de kippen een hoge bacteriegraad, denk bijvoorbeeld aan de E. Coli bacterie. Konijnen kunnen dan deze bacterie overdragen op kinderen, wanneer zij konijnen aaien. Dit kan best schadelijk zijn voor de gezondheid van kinderen. Verder kunnen wormbesmettingen vaker voorkomen bij konijnen als ze samen met kippen in een hok zitten. Dit geldt ook voor coccidiose, mijten en luizen. Een vaak gehoord argument is dat kippen dikwijls ruzie krijgen met konijnen en dan konijnen gaan pikken. Dit komt natuurlijk weleens voor, maar agressie is toch niet vaak aanwezig.

Om positief te eindigen: het kan goed gaan bij het houden van kippen en konijnen, maar een voorwaarde daarbij is dat de kippen en de konijnen bij elkaar kunnen zitten op een groot grasveld, maar wel in verschillende nachthokjes zitten. Verder moeten konijnen en kippen ook totaal ander voer eten, omdat ze niet tegen elkaars voer kunnen.

Konijn samen met een cavia

Vaak worden konijnen en cavia’s samen gehouden. Dit is niet verstandig. Hoewel de dieren elkaar over het algemeen tolereren, spreken ze een andere taal en hebben ze andere voedings- en levensbehoeften. Als cavia en konijn gaan vechten, is de cavia het slachtoffer!

Een konijn begrijpt niets van de piepgeluiden van een cavia. Voor een konijn betekent piepen pijn of doodsangst, terwijl de cavia op die manier met zijn soortgenoten communiceert.

Konijnen wassen elkaar, op die manier tonen ze genegenheid. Cavia’s begrijpen dit niet en kunnen agressief worden.

Ook voor wat betreft de voeding is er een verschil. Een cavia kan geen vitamine C aanmaken en heeft dus vers fruit en groente nodig, zeker 50% van het dagelijks menu. Het dieet van een konijn bestaat uit hooi en grassen (80%), weinig groenten en zeer beperkt, nog geen 5%, fruit.

Cavia’s mogen veel meer eten dan konijnen bovendien is hun maag-darmstelsel sterker. Zo vinden cavia’s paprika heerlijk maar een konijn kan hier toch hevig van aan de diarree raken.

Een konijn straft zijn rivaal door er met vier poten tegelijkertijd op te stampen. De caviarug is hier niet tegen bestand – een gebroken rug betekent dat euthanasie onvermijdelijk is.

Tot slot

Het beste kunt u een konijn dus samen met soortgenootjes in een hok laten leven.  Een konijn samen met een kip of cavia in hetzelfde hok raden wij af. Heeft u nog meer advies nodig of wilt u tips voor uw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met onze klantenservice.

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 60,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist