Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Volgende
 

Kippen houden voor beginners

Heerlijk, iedere dag een lekker vers ei van uw eigen kippen! Gezellig, die scharrelende kippen in uw eigen tuin! Allemaal redenen om te beginnen met het houden van kippen. Maar, wat moet u allemaal eigenlijk weten als u gaat beginnen met kippen houden? In deze blog vertellen wij wat u nodig heeft en waar u op moet letten. Veel leesplezier!

 

Het kippenhok

Het houden van kippen begint (na het kopen van de kip, natuurlijk) met de aanschaf van een kippenhok. Welk soort kippenhok u nodig heeft, is afhankelijk de ruimte die u heeft en het ras van de kip. Het spreekt voor zich dat een groter ras een groter kippenhok nodig heeft. Wanneer uw kippen los kunnen scharrelen in de tuin, kunt u volstaan met een kippennachthok. Als dat niet mogelijk is, dan kunt u het beste kiezen voor een kippenhok met ren. Uw kippen moeten namelijk kunnen scharrelen. Het is belangrijk dat het hok droog en tochtvrij is, maar wel goed geventileerd kan worden. Ook is het goed om een legnest en zitstokken te hebben in het nachtverblijf.

 

Basisbenodigdheden

Naast het hok zijn diverse andere accessoires van belang. Deze vindt u bijvoorbeeld in ons Kippen Startpakket: voerbak, drinkbak, nestmateriaal en bodembedekking. Met de juiste bodembedekking in het kippenhok, houdt u de hygiëne op peil. Als bodembedekking in het kippenhok kunt u kiezen voor hennepvezelvlasvezel en houtvezel. In de ren adviseren we Zeolite (bij ons in de winkel verkrijgbaar). Naast deze bodembedekkers kunt u ook tabakstelen in het hok strooien. Deze tabakstelen zijn een erg effectief middel tegen luizen en mijten.

 

Goede voeding

Uw kippen verdienen ook goed voer. Maar omdat er zoveel verschillende soorten zijn, kan een keuze in het begin lastig zijn. Een goede basis is de legkorrel of legmeel. Legmeel en legkorrels voor de kippen bevatten alle noodzakelijke voedingsstoffen voor legkippen. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor kippengrit en maagkiezel. Kippengrit zorgt ervoor dat uw kippen genoeg calcium binnenkrijgen. Dit zorg voor een stevige eierschaal en een goede spijsvertering. Ook maagkiezel is belangrijk voor de spijsvertering. Maagkiezel zorgt namelijk voor het fijnmalen van voedsel in de spiermaag. Bij ons is maagkiezel ook verkrijgbaar samen met kippengrit.

 

Waar moet u op letten?

In het begin is het belangrijk om een band op te bouwen met uw kippen. Ga regelmatig bij ze langs en voer ze bijvoorbeeld uit uw hand. Zorg ook dat uw kippen voldoende te eten en te drinken hebben, maar ze moeten ook niet te veel krijgen. Daarnaast moet u ongeveer wekelijks het hok schoonmaken en daarbij de bodembedekking verversen. Verwijder ook de ontlasting en controleer bij het schoonmaken op bloedluis en andere ongediertesporen. Controleer ook met enige regelmaat uw kippen op ziekten, bijvoorbeeld door tussen de veren te kijken. Wilt u meer tips over het ongediertepreventie? Stuur ons dan een berichtje!

 

Aan de slag!

Met de tips uit deze blog kan het houden van kippen beginnen! Heeft u nog meer advies nodig of wilt u tips voor uw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met onze klantenservice.

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 60,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist