Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Vorige Volgende
 

Help, mijn hond is te dik!

Vermoedt u dat uw hond te dik is en vraagt u zich af wat u moet doen? In deze blog geven we antwoord op de vraag wat u moet doen als uw hond te dik is of bijna te dik wordt. We gaan het onder andere hebben over voeding, voedselverrijking en activiteiten om te ondernemen met de hond. Veel leesplezier.

Overgewicht bij honden

Als uw hond te dik is, dan is er sprake van overgewicht. Dit kan variëren van een beetje overgewicht tot obesitas. Als een hond overgewicht heeft, dan betekent dit dat er meer energie in de hond gaat dan er aan energie uit de hond gaat. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat uw hond te veel voeding of bijvoeding krijgt of dat hij te weinig beweging heeft gekregen. Overgewicht kan ook veroorzaakt worden door een verkeerde voedingsmethode. Een van de gevolgen van overgewicht kan diabetes type 2 zijn. Er is dan te weinig reactie op insuline en dit is vaak een gevolg van overgewicht. Andere gevolgen van overgewicht bij honden zijn hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen, verlaagde immuniteit en een verhoogd oververhittingsrisico. Overgewicht is in het begin natuurlijk lastig te herkennen, omdat het een geleidelijk proces is. Wanneer uw hond op het ideale gewicht kunt u de ribben gemakkelijk voelen, want er is dan sprake van een dunne vetlaag. In het geval van overgewicht zijn de ribben moeilijk te voelen.

Overgewicht bij honden behandelen

Wanneer uw hond overgewicht heeft, kan dit op verschillende manieren aangepakt worden. In het geval van overgewicht is het doel natuurlijk om op een gezond gewicht te komen. Het is belangrijk om niet onverantwoord snel af te vallen. De richtlijn is om 0,5 tot 2,0% gewichtsverlies per week te hebben.

Dieetvoeding geven en stoppen met bijvoeren

Een van de belangrijkste handelingen om op een gezond gewicht te komen is het stoppen met bijvoeren. Wat u wel moet doen, is dieetvoeding geven. Dieetvoeding voor het bereiken van een gezond gewicht heeft een lager vetgehalte, maar wel ene hoger vezelgehalte, zodat de hond sneller een gevoel van verzadiging heeft. Om de spieren van zware honden te behouden is het goed om dieetvoeding met een hoger eiwitgehalte te geven. Ook kunt u de vetvertering stimuleren door het geven van dieetvoeding met L-carnitine.

Voedselverrijking

Een andere manier om overgewicht te lijf te gaan is het doen aan voedselverrijking. Het verrijken van het voedsel kan door het gebruik van een traktatiepuzzel om zo lichaam en geest te stimuleren bij het nuttigen van de maaltijd. Voerpuzzels zorgen ervoor dat een hond rustig en kalm zijn voeding nuttigt en beter kauwt en dus minder aan het schrokken is. Een voorbeeld van een voerpuzzel is de Rogz Tumbler.

Andere tips bij overgewicht

Er zijn nog meer dingen die u kunt doen om overgewicht bij honden te bestrijden. Het stimuleren van activiteit is ook heel belangrijk. Hierdoor verbruikt de hond meer energie. Ook is een voerautomaat handig. Hierdoor kunnen honden op meerdere momenten van de dag eten. Dit voorkomt, net als een voerpuzzel, dat ze gaan schrokken. Wat ook erg belangrijk is voor dikkere honden? Een koelmat! Omdat de vetlaag van honden met overgewicht dikker is, kunnen ze moeilijk warmte kwijt. Dankzij een koelmat koelen ze wel af.

Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze klantenservice of kom langs in onze winkel in Kruiningen. Wij helpen u graag!

 

 

 

 

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 60,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist