Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Vorige Volgende
 

Hond zelf trimmen: hoe doe je dat?

Wordt de hondenvacht erg lang en wil je de hond zelf trimmen? In deze blog lees je hoe je de hondenvacht het beste trimt. Zo kan de hond na de trimbeurt weer de show stelen!

Hond zelf trimmen: bepaal het type vacht

Er zijn verschillende soorten hondenvachten die allemaal een andere manier van trimmen nodig hebben. Zo zijn er de vachten stokhaar, ruwhaar, krulhaar, vilthaar en ga zo maar door. Om te bepalen hoe je de hond trimt, is het eerst belangrijk om uit te zoeken welk type vacht de hond heeft.

Stokhaar

Een stokharige vacht bestaat uit een ondervacht en dekharen. De ondervacht is lekker zacht, de dekharen zijn dik en stug. De haren hebben vaak een golvend patroon. Hondenrassen met een stokharige vacht zijn bijvoorbeeld de Duitse herder, golden retriever, chowchow en de border collie. Om dit type hondenvacht te trimmen, kun je de vacht knippen.

Ruwhaar

Een ruwharige hondenvacht bestaat uit een ondervacht en bovenvacht. De ondervacht is lekker zacht, de bovenvacht is draadachtig en licht strak tegen het hondenlijf aan. Hondenrassen met een ruwharige vacht zijn bijvoorbeeld de teckel, bouvier en Jack Russel Terriër. Om dit type hondenvacht te trimmen, kun je de vacht plukken.

Krulhaar of kroeshaar

Een krulhaar- of kroeshaarvacht bestaat uit wol. Hondenrassen met een krulhaar- of kroeshaarvacht zijn bijvoorbeeld de poedel en labradoodle. Om dit type hondenvacht te trimmen, kun je de vacht knippen of scheren.  

Vilthaar

Een vilthaarvacht bestaat uit een ondervacht en dekharen die even lang zijn. Doordat losse haren in de vacht blijven hangen, vervilt de vacht. Hondenrassen met een viltharige vacht zijn bijvoorbeeld de puli en komodor. Om dit type hondenvacht te trimmen, kun je de strengen vilt uit de vacht scheuren.

Langhaar met veel ondervacht

Een langharig vacht met veel ondervacht bestaat uit een lange bovenvacht en een korte en dikke ondervacht. Hondenrassen met een langharige vacht en veel ondervacht zijn bijvoorbeeld de maltezer, schapendoes en shih tzu. Om dit type hondenvacht te trimmen, kun je de hond knippen, borstelen en eventueel scheren.

Langhaar met weinig ondervacht

Een langharige vacht met weinig ondervacht bestaat uit een lange bovenvacht en een korte en dunne ondervacht. Hondenrassen met een langharige vacht en weinig ondervacht zijn bijvoorbeeld de Afghaanse windhond, setter en cocker. De manier van trimmen verschilt per hondenras en varieert van plukken tot kammen.

Hond knippen

Heeft de hond een stokharige, krulharige of langharige vacht? Dan kan de vacht geknipt worden. Gebruik hiervoor een scherpe schaar met ronde uiteindes te gebruiken, kan je de hond niet prikken met de punten van de schaar als de hond bijvoorbeeld een onvoorspelbare beweging maakt.

Een volledige trimbeurt is bij deze typen vachten ongeveer een keer in de drie maanden nodig. Tussendoor kan je de hond op een aantal plekken bijknippen. Knip bijvoorbeeld elke week lange haren rondom de poten en ogen weg en knip om de week lange haren die de oren ingroeien en haren rondom de anus weg.

Hond plukken

Heeft de hond een langharige vacht met weinig ondervacht of een ruwharige vacht? Dan kan de vacht geplukt worden. Gebruik hiervoor een trimmesje, zodat je meer grip hebt op de haren. Pak meerdere haren tegelijkertijd bij de haarwortel vast met je duim en wijsvinger en trek de losse haren er gemakkelijk uit. Het mes hou je met je duim en wijsvinger vast. Een plukbeurt is bij deze hondenrassen ongeveer drie keer per jaar nodig.

Let op: voorkom pijn bij de hond door alleen de losse haren eruit te trekken! Moet je kracht zetten? Dan zitten de haren nog te vast.

Hond scheren

Heeft de hond een krulharige, kroesharige of langharige vacht met veel ondervacht? Dan kan de vacht geschoren worden. Gebruik hiervoor een tondeuse voor de hond en een hondenkam. Een tondeuse voor mensen is niet geschikt, omdat een hond dikkere haren heeft waardoor de tondeuse kapot gaat.

Een goede volgorde om aan te houden is: kop, nek, schouders, oren, kin nek, voorpoten, rug, flanken, buik, achterpoten en de staart. Scheer altijd met de haarrichting mee om wondjes te voorkomen. De huid bij de oksels en liezen is dun, wees hier dus extra voorzichtig.

Let op: de structuur van de hondenvacht kan veranderen door het scheren. Scheer een hond alleen als de hond hier het juiste type vacht voor heeft.

 

Heb je vragen over het trimmen van de hondenvacht? Neem gerust contact op met onze klantenservice of kom langs in onze grote dierenspeciaalzaak. We helpen je graag!

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 60,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist