Hoe help ik mijn cavia de winter door?
Het is weer winter! Het is natuurlijk nog een beetje de vraag wanneer het gaat sneeuwen en we sneeuwpoppen kunnen maken of wanneer het gaat vriezen en we de ijzers onder kunnen binden. Wat zeker is, is dat de temperaturen dalen. Maar, hoe zit het dan eigenlijk met cavia’s in de winter? In deze blog beantwoorden we de vraag hoe u uw cavia de winter doorhelpt. Veel leesplezier!
Buiten of binnen?
Vaak wordt de vraag gesteld of cavia’s in de winter buiten kunnen blijven of niet. Als u uw cavia altijd binnen houdt, dan is het vrij logisch dat het niet verstandig is om hem dan ineens buiten te zetten. Als uw cavia altijd buiten verblijft, dan kan hij ook in de winter buiten blijven. Wel moet u dan rekening houden met een paar belangrijke dingen.
Het verblijf
Het is belangrijk dat het verblijf, en vooral het nachthok, goed geïsoleerd is en dat de wind en de sneeuw geen vrij spel hebben. U kunt het hok isoleren met extra stro. Daarnaast is meer stro in de winter zeker aan te bevelen, omdat cavia’s daar lekker in weg kunnen kruipen en zich zo kunnen beschermen tegen de kou. Het is fijn als cavia’s in de winter samen zijn. Dan geven ze elkaar namelijk warmte. Een andere oplossing is een op te warmen Heatpad. Dit is ideaal voor koude dagen. Na het opwarmen blijft de Snugglesafe Heatpad wel 10 uur warm. In de winter kan de kou ook vanuit de grond in het hok trekken. Het is daarom belangrijk dat het hok niet op lage pootjes staat. Het hok moet hoog boven de grond staan, anders trekt de kou in vanuit de grond in het hok.
Voeding
In de winter moet de cavia kunnen blijven drinken. Omdat de temperaturen rond het vriespunt kunnen liggen, bestaat de kans dat het water in het drinkflesje bevriest. Hierdoor kan uw cavia ten eerste niet drinken, maar het flesje kan ook kapot gaan. Daarom moet u tijdig het water verversen, zodat het niet kan bevriezen. Ook kun u ervoor kiezen om een thermohoes rond het flesje te doen of een geïsoleerde drinkfles te gebruiken. Het water kan dan niet bevriezen. Bijkomend voordeel is dat u deze producten ook in de zomer kunt gebruiken bij hoge temperaturen. Dan wordt het water juist koel gehouden. Een ander aspect van voeding is de aanmaak van vitamine C. Cavia’s zijn niet in staat om zelf vitamine C aan te maken. Daarom moeten ze dat uit groente en fruit halen. Dit moet dus ook iedere dag gegeven worden. Daarnaast is in de wintermaanden raadzaam om een vitamine C-tabletje te geven.
Met deze tips is helpt u uw cavia de winter door. Mocht het bijvoorbeeld echt gaan vriezen of twijfelt u of het niet te koud is? Zet dan uw cavia in de schuur of haal hem helemaal naar binnen. Wilt u meer weten of wenst u persoonlijk advies? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice! U kunt natuurlijk ook altijd langskomen in onze grote winkel in Kruiningen.