Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Vorige Volgende
 

Waarom zijn maagkiezel en kippengrit belangrijk voor kippen?

Maagkiezel en kippengrit: u heeft het wellicht al weleens gezien in ons assortiment kippenvoer. In sommige voedermixen zit het zelfs al een beetje verwerkt. Maagkiezel en kippengrit vormen een belangrijk onderdeel van de voeding. Maar, waarom eigenlijk? Daarover gaat het in dit blog.

Spijsvertering van kippen

Om het belang van maagkiezel en kippengrit te begrijpen, is het goed om eerst te kijken hoe het zit met het eerste deel van de spijsvertering van de kip. Al het voedsel wordt door kippen direct ingeslikt. Ze kauwen er niet op, want ze hebben geen tanden. Via de slokdarm komt het voedsel eerst in de zogenoemde ‘krop’ terecht. Hier wordt het voedsel geweekt om het beter geschikt te maken voor de vertering. Daarna gaat het geweekte voedsel naar twee magen: eerst naar de kliermaag en daarna naar de spiermaag. In de kliermaag worden maagsappen toegevoegd. Deze zorgen voor de afbraak van het voedsel. In de spiermaag wordt het voedsel door de spierwerking fijngemalen. In deze maag spelen maagkiezel en kippengrit een belangrijke rol. Hierdoor wordt namelijk het voedsel voldoende fijngemalen.

Kippengrit legt u geen windeieren!

Kippengrit is een waardevolle kalkbron voor uw kippen. Tijdens de legperiode is er namelijk een grote behoefte aan kalk en dus aan kippengrit. Calcium is namelijk nodig om de schil van het ei hard te krijgen. Wanneer uw kippen niet voldoende calcium tot zich kunnen nemen, is de kans op windeieren zeer groot. Omdat de weerslag op de kwaliteit van de eierschalen zo groot is, is het belangrijk om tijdens de legperiode extra aandacht te besteden aan de gritvoorziening.

Maagkiezel en kippengrit: hoe geven we dat?

Maagkiezel is dus voornamelijk zeer belangrijk voor de vertering van het voedsel en kippengrit speelt een grote rol bij de vorming van de eierschaal. In bepaalde kippenvoeding zitten deze elementen al. Een voorbeeld hiervan is de Multigraan Kip van Kasper. Dit kan echter niet voldoende zijn. Daarnaast is het niet te controleren het daadwerkelijk wordt ingenomen. Daarom is het raadzaam om kippengrit en maagkiezel in een los bakje te doen. In ons assortiment hebben wij een losse kippengrit van Kasper, een natuurlijk product dat gemaakt is van gewassen, gedroogde, verhitte, gebroken en gezeefde zeeschelpen. Ook hebben wij het praktische Teurlings 2-in-1 kippengrit. Deze mix bevat maagkiezel en kippengrit. Zo werkt u tegelijk aan de spijsvertering en aan de bouw van eierschaal.

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Ontvang 5% korting bij je eerste online aankoop
(vanaf een besteding van €50)
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 50,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist