Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Vorige
 

Konijnen houden voor beginners

Het konijn wordt gezien als het ideale huisdier: het heeft een schattig uiterlijk, nodigt uit tot aaien en knuffelen, is klein in vergelijking tot hond of kat, neemt daardoor weinig plaats in en is goedkoop in onderhoud. Met deze woorden is het konijn ook meteen een zeer onderschat huisdier. Want net als hond of kat heeft ook een konijn opvoeding, aandacht en verzorging nodig om een gezellig en gezond huisdier te worden – en te blijven.

Waarom wilt u een konijn

Wees eerlijk vooral de jonge konijntjes zien er aller schattigst uit. Wie gaat er niet overstag bij het zien van zo’n bolletje wol. Veel volwassenen vinden het belangrijk dat kinderen opgroeien met huisdieren. Daar heeft u wat mij betreft helemaal gelijk in. De band die kinderen met dieren op kunnen bouwen is werkelijk fantastisch. Maar ook steeds meer volwassenen nemen liever een konijn dan een hond of kat.

Welk konijn past bij u

Voordat u een konijn koopt is het handig te weten hoe groot het konijn dat u voor ogen heeft kan worden of welke verzorging het nodig heeft. Er zijn wel 50 verschillende rassen. Welk konijn bij uw gezin past is niet alleen afhankelijk van wat u een mooi ras vindt of wat u er mee wilt gaan doen. De vraag die u zichzelf moet stellen is hoeveel ruimte kan ik het konijn geven? Vaak hoor ik dat mensen liever een klein konijn nemen omdat het minder ruimte inneemt dan bijvoorbeeld een Vlaamse Reus. Niets is minder waar, beide konijnen hebben veel ruimte nodig. Een klein konijntje heeft veel ruimte nodig omdat het enorm energiek is. Een groot konijn heeft veel ruimte nodig om überhaupt te kunnen bewegen. Wilt u bijvoorbeeld een langharig konijn dan zal u rekening moeten houden dat u het konijn wekelijks moet borstelen om te voorkomen dat het in de vilt schiet.

Een konijn uitkiezen

Veel mensen willen graag een jong konijntje, omdat jonge dieren nog zijn te vormen. Dat is waar, maar als u bijvoorbeeld nooit eerder konijnen heeft gehad is het opvoeden van een jong konijn best intensief. Als u er thuis niets mee doet, zal het konijntje van u vervreemden of afstand van u nemen. Neem in uw beslissing tot aanschaf ook eens een ouder konijn in overweging. Het voordeel van volgroeide konijnen is dat alle gedragsafwijkingen zichtbaar zijn. Het karakter is gevormd, u weet dus precies wie u in huis haalt. Ook medisch gezien zijn de afwijkingen vaak zichtbaar; u kunt zien of het konijn goed loopt en rent, of het konijn doorgegroeide tanden heeft of bijvoorbeeld beschadigde voetzolen heeft. Bovengenoemde kwaaltjes komen helaas regelmatig voor. Bij een konijntje van 8 weken zijn deze gebreken niet nog zichtbaar.

Groepsdier

Een konijn is een echt groepsdier. Leven in een groep is typisch prooidierengedrag, de groep geeft een gevoel van veiligheid waardoor het konijn minder op zijn hoede hoeft te zijn. Hierdoor zijn konijnen minder gestrest en minder angstig. De mens kan heel lief zijn voor het konijn, maar als u ’s avonds naar bed gaat blijft het konijn alleen in zijn hok. En juist die nacht is het heerlijk om tegen een soortgenoot aan te kruipen. Een konijn een pluche knuffeldier geven als gezelschap is geen vervanging voor een warm lijfje en een kloppend hart. Vooral de winterdag vinden de konijnen het heerlijk om op en tegen elkaar aan te liggen.

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Ontvang 5% korting bij je eerste online aankoop
(vanaf een besteding van €50)
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 50,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist