Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Vorige Volgende
 

Kan een konijn bang zijn van vuurwerk?

De jaarwisseling komt er weer aan. Nu is het de tijd dat je jouw konijn kunt voorbereiden op het komende vuurwerk. De normaal rustige en donkere avond veranderd één avond in een stinkende vuurzee. Hieronder een paar adviezen ter voorbereiding op de jaarwisseling.

Vluchtdieren

Konijnen zijn vluchtdieren, dit betekent dat ze bij het minste geringste gevaar dat ze zien of ruiken willen vluchten. Gelukkig willen konijnen ook graag leren. Dus als je konijn bang is van harde geluiden of stank kan je ze trainen zodat ze daar beter mee om kunnen gaan. Helemaal angstvrij zullen ze niet worden, maar je kan er wel voor zorgen dat ze er aan wennen zodat ze niet in paniek raken maar rustig het vuurwerkgeweld uitzitten.

Geluid

De beste manier om je konijn aan harde geluiden te wennen is het afspelen van een vuurwerk cd of van internet een geluidsbestand met vuurwerk af te spelen. Je begint met het geluid op een zacht niveau. Kijk hoe je konijn daarop reageert. Komt er geen reactie meer, dan zet je het volume wat harder. Dit oefen je een paar keer per week. Je hoeft het geluid niet zo hard te zetten als bij het echte vuurwerk. Het gaat erom dat ze de onregelmatigheid van het geluid leren kennen.

Je kunt je konijn ook trainen door veel geluiden in zijn/haar omgeving te maken. Roep je konijn bij naam en laat zien dat je geluid maakt. Bijvoorbeeld door een bal te stuiteren of je sleutelbos te laten vallen. Klap ook eens in je handen of prik eens een met luchtgevulde ballon zodat hij knalt. Het is belangrijk dat je konijn ziet dat jij het geluid veroorzaakt. Probeer daarnaast zo normaal mogelijk te doen. Als jij rustig blijft leert je konijn ook dat het geluid niet zo erg is als het lijkt.

Lichtflitsen en rook

Om het konijn te beschermen tegen de enge lichtflitsen van het vuurwerk is het belangrijk dat het konijn een goede schuilplek heeft. Het konijn moet weg kunnen kruipen in een nachthok of schuilhok. Merk je dat je konijn al bang is van onweer, dan is het met de jaarwisseling misschien beter om je konijn een nachtje in de schuur of garage te plaatsen. Daar is je konijn ook beter beschermd tegen de rook. In de schuur of garage kan je dan het licht laten branden. Hierdoor zijn de lichtflitsen veel minder hevig en raakt je konijn ook al minder bang.

In het hok

We adviseren je om voordat het vuurwerk losbarst je konijn op te sluiten in zijn hok. In een ren kan het konijn in paniek raken. In zijn paniek kan het tegen de tralies oplopen en daardoor letsel oplopen. In het hok is je konijn ook beter beschermd tegen afgedwaald vuurwerk.

Veel mensen hangen dekens of lakens over het hok om het konijn te beschermen. Dit is echter niet zo’n goed idee. Los van het feit dat de deken of laken vlam kan vatten werkt het ook als vangnet voor de rook. Zorg dus altijd dat het hok goed geventileerd wordt.

Auteur: Ilse Pos

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 60,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist