I.v.m. Koningsdag zijn wij zaterdag 27-04 de hele dag gesloten
Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Vorige Volgende
 

Kattentanden poetsen in drie stappen

Het dagelijks poetsen van de kattentanden is erg belangrijk om gebitsproblemen te voorkomen. Hoe poets je de tanden van de kat? Lees het in deze blog!

Tanden poetsen kat, waarom?

Door de kattentanden dagelijks te poetsen, voorkom je veel gebitsproblemen. Je verwijdert tandplak van de tanden en voorkomt dat tandplak versteent en tandsteen wordt. Tandsteen kan bijvoorbeeld zorgen voor een pijnlijke tandvleesontsteking. Bij ernstige klachten kan het dan zelfs nodig zijn om een tand te trekken of kunnen tanden los gaan zitten. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Tandenborstel kat

Om de kattentanden te poetsen kan je een tandenborstel voor katten gebruiken. Er zijn verschillende tandenborstels voor katten, zoals de vingertandenborstel en de gewone kattentandenborstel. Beide tandenborstels werken even goed. Probeer ze allebei uit en bekijk welke jouw voorkeur heeft.

Vingertandenborstel

De vingertandenborstel, zoals de siliconen vinger tandenborstel, is populair bij veel huisdiereigenaren. Deze tandenborstel schuif je om de vinger, waardoor je precies kan voelen wat je in de bek van de kat doet. Zo kan je nauwkeurig te werk gaan!

Gewone kattentandenborstel

Een gewone kattentandenborstel, zoals de Beaphar tandenborstel, lijkt op een babytandenborstel. De tandenborstel heeft een handvat met daaraan een klein en zacht borsteltje. Met de gewone kattentandenborstel hoef je dus niet met je vingers in de bek van de kat.  

Tandpasta kat

Gebruik bij het poetsen van de katten een tandpasta om de opbouw van tandplak en tandsteen te verminderen.

Let op: gebruik nooit tandpasta voor mensen bij de kat. Tandpasta voor mensen is giftig voor de kat. Gebruik daarom altijd een speciale tandpasta voor katten.

Kattentanden poetsen in drie stappen

Het poetsen van de kattentanden gaat hetzelfde als het poetsen van je eigen tanden. Volg onderstaande stappen en zorg voor een gezond gebit bij de kat.

  1.        Laat de kat wennen aan aanrakingen aan zijn of haar bek
    Zijn de tanden van de kat nog nooit gepoetst? Dan moet de kat er waarschijnlijk aan wennen dat er aan de bek en tanden gezeten wordt. Aai de kat over de kop en pak zijn bekje zachtjes vacht. Om de tanden van de kat goed te kunnen poetsen, is het belangrijk dat de kat zijn bek open kan en wilt houden. Til de lip een keer op en probeer de bek een stukje te openen. Bekijk de tanden van de kat. Beloon de kat bij goed gedrag. Merk je dat de kat angstig is of stress heeft? Maak de stapjes dan wat kleiner en stop gelijk als de kat goed reageert. Probeer het de volgende dag verder.

  2.        Poets de kattentanden met een vinger of vingergaasje
    Poets de tanden van de kat de eerste keren met de vinger of een vingergaasje om de vinger. Met de vinger kan je precies voelen wat je doet. Ook is dit nog wat zachter voor de kat. Zo kan de kat wennen aan het tandenpoetsen.

    Een fijn vingergaasje om te gebruiken zijn de Gebitsverzorging Wegwerp-vingerpads van het merk Trixie. De zachte vingerpads schuif je gemakkelijk om je wijsvinger en duim. Zo kan je alle tanden met je vingers langsgaan. Wrijf over de tanden om het vuil te verwijderen. De voedende reiningslotion met muntsmaak maakt het gebit goed schoon.

    Ook het gebruiken van een kattentandpasta kan het oefenen makkelijker maken. Tandpastas voor katten hebben lekkere smaakjes, waardoor het voor de kat op een beloning lijkt. De Beaphar tandpasta heeft bijvoorbeeld een leversmaak.

  1.        Poets de kattentanden met een tandenborstel
    Gaat het poetsen van de kattentanden tot nu toe relaxed? Dan kan er worden overgestapt naar het poetsen met een kattentandenborstel. Gebruik een speciale kattentandpasta om tandplak en de vorming van tandsteen tegen te gaan.

    Vind je het lastig om alle tanden goed te poetsen? De Beeztees Tandenborstel met drie borstelkopjes is dan een fijn hulpmiddel. Deze kattentandenborstel heeft drie borstelkopjes die de tanden volledig omsluiten, zodat ze goed schoongemaakt worden.

Extra verzorging van het kattengebit

Naast het poetsen van de kattentanden, kan je de tanden van de kat ook schoonmaken met gebitsverzorgende middeltjes voor katten en speciale kattensnacks. Dit is erg handig als het niet lukt om de tanden van de kat te poetsen. Daarnaast is het natuurlijk een goede aanvulling op het tandenpoetsen. 

Gebitsverzorgende middeltjes

Naast tandpasta zijn er ook andere middeltjes die het kattengebit schoonmaken en tandplak en tandsteen tegengaan, zoals mondwater voor katten, dentalpoeder, tandspray en tandgel.  

Tandverzorgende kattensnacks

Verschillende kattensnacks maken het gebit schoon door de ruwe structuur. De voorkomen daardoor tandsteen en tandplak.

Kattensnacks die het gebit verzorgen zijn bijvoorbeeld GimCat Vleesballetjes, Vitakraft Crispy Crunch Dental met Pepermuntolie, GimCat Nutri Pockets Dental en Dentalife Snacks Kat Zalm.  

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 60,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist