Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Vorige Volgende
 

Hoe verzorg je de nagels, ogen en oren van jouw konijn?

Een konijn verzorgen is meer dan het voeren van je konijn en het schoonhouden van het hok. Soms hebben konijnen ook wat extra ondersteuning nodig bij het verzorgen van hun nagels, ogen en oren.

Nagels

Van een konijn dat op stenen loopt hoef je eigenlijk nooit de nagels te knippen. Ze slijten dan vanzelf tot de goede lengte. Datzelfde geldt voor een konijn dat gelegenheid krijgt om goed te graven. Van een konijn dat in een hok op een dikke laag stro leeft zal je elke 3 maanden de nagels moeten knippen. Door de zachte bodembedekking raken de nagels de grond niet waardoor ze ook niet kunnen slijten. Bij konijnen die binnen wonen kan je het beste elke maand de nagels even controleren. Als ze krom gaan groeien door het lopen op laminaat of gladde plavuizen zal je de nagels elke maand een klein stukje in moeten korten. Gebruik voor het inkorten van de nagels een goede nageltang. Pas daarbij wel op dat je niet in het leven knipt, dat is het stukje waar het bloedvat loopt. Bij witte nagels zie je dit bloedvat goed lopen. Bij donkere nagels kan je het beste met een lampje op de nagel schijnen, dan zie je het bloedvat ook lopen.

Ogen

Konijnenogen zijn erg kwetsbaar, bij het minste geringste gaan ze tranen. De urine ruikt als ammoniak en kan de ogen irriteren, daarom is het belangrijk dat je minstens 1x per week het hok schoonmaakt. Andere redenen dat de ogen gaan tranen zijn haren in de ogen maar het kan natuurlijk ook dat er wat stof in is gekomen. Als je langharig konijn last heeft van haren in de ogen kan je de haren voorzichtig om het oog wegknippen. Bij normaalharige konijnen kunnen er ook wel eens wat haartjes in de ogen komen bijvoorbeeld tijdens de verharing. De oogjes kan je voorzichtig schoonmaken met een vochtig watje of gaasje. Dep het oog, vooral niet wrijven want dat kan de irritatie erger maken. Als het oog erg rood is wil deppen met een beetje afgekoelde kamillethee ook wel eens helpen. Soms worden traanoogjes veroorzaakt door verkoudheid. In dat geval, of als de irritatie van het oog langer dan 2 dagen duurt, zal je bij de dierenarts langs moeten gaan met je konijn. De dierenarts kan dan een voor het oog geschikte (antibiotica) zalf voorschrijven.

Oren

De binnenkant van de oren van het konijn zijn bedekt met een dikke waxlaag. We kunnen deze laag niet zien, maar wel voelen. Het voelt een beetje vettig aan. Het is belangrijk dat je de waxlaag laat zitten. Deze beschermd het oor namelijk tegen indringers van buitenaf. Datzelfde geldt voor haar in de oren. Je kunt de haartjes wel wat korter knippen maar je mag ze nooit uit het oor verwijderen.

Soms weet een indringer toch de binnenkant van het oor te vinden; oormijt. De oormijt veroorzaakt veel jeuk waardoor je konijn in zijn oor gaat krabben. Dit is de reden dat we bij oormijt vaak dikke rode korsten in het oor zien. Oormijt is een zeer pijnlijke aandoening voor je konijn en zal behandeld moeten worden door een dierenarts.

Auteur: Ilse Pos

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Ontvang 5% korting bij je eerste online aankoop
(vanaf een besteding van €50)
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 50,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist