Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Vorige Volgende
 

is mijn konijn zwanger of schijnzwanger

Geregeld krijgen we de vraag van mensen hoe ze kunnen zien dat hun konijn echt zwanger is. Het is namelijk zo dat een vrouwtjeskonijn (voedster) ook net kan doen of ze zwanger is. Dit noemen we schijnzwanger. Een voedster kan een nest gaan maken en beschermend gedrag gaan vertonen naar haar nest en daarbij toch niet zwanger zijn. Zo kan een teken van zwangerschap kan ook een teken van schijnzwangerschap zijn.

Tekenen van zwangerschap

Om te kijken of uw konijn zwanger is, kunt u verschillende dingen doen. In de eerste plaats kunt kijken of de voedster een nest draagt. Dit is ook het enige uiterlijk kenmerk van een zwangerschap. Juist dat kenmerk kan ook een teken van schijnzwangerschap zijn. Daarnaast Kunt u met uw vingers of handen inspecteren of uw konijn zwanger is. Dit wordt palperen genoemd. Binnen de termijn van twee weken na de bevruchting zou u in de onderbuik van de voedster een foetus kunnen moeten voelen. Voor het palperen heeft u voldoende vaardigheden nodig. U kunt namelijk gemakkelijk het konijn verwonden. Daarom kunt het best naar de dierenarts gaan. Hij kan het konijn veilig inspecteren zonder de foetus te beschadigen. Een andere goede manier om te kijken of uw konijn zwanger is, is een echo maken bij de dierenarts. Na de eerste zes dagen van de dracht is een echo honderd procent nauwkeurig. Zo kunt u snel en zeker weten of uw konijn zwanger is. Nog een andere manier is het wegen van uw konijn. Tijdens de zwangerschap komt uw konijn namelijk iets aan. Toch zal er maar een heel klein verschil zichtbaar zijn, omdat een zwangere voedster niet erg veel aankomt.

Schijnzwanger

Zoals gezegd kan het voorkomen dat een voedster nestgedrag gaat vertonen, terwijl ze helemaal niet zwanger is. Ook kan een voedster zich gaan kaalplukken om het nest te bekleden. Ook kan de voedster vergrote melklieren krijgen en het nestje agressief gaan verdedigen. Toch zijn dit ook symptomen van een normale zwangerschap. Daarom is het het beste om te bijvoorbeeld een echo te laten nemen of de dierenarts te raadplegen. Als er echt sprake is van schijnzwangerschap kunt u kiezen voor het vloeibare supplement van PUUR voor schijnzwangerschap. Daarnaast zou u er ook voor kunnen kiezen om uw konijn te steriliseren.

Wilt u meer weten of wilt u persoonlijk advies? Neem dan contact op met ons of uw dierenarts.

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Ontvang 5% korting bij je eerste online aankoop
(vanaf een besteding van €50)
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 50,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist