Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Vorige Volgende
 

Help: mijn konijn niest!

Heb je een konijn dat niest? In veel gevallen hoef je je geen zorgen te maken, maar als een konijn veel niest is dit vaak een symptoom van een onderliggend gezondheidsprobleem. In deze blog leggen we de oorzaken, symptomen en de mogelijke behandelingen uit!

Wat is niezen bij konijnen?

Het niezen bij een konijn is hetzelfde als het niezen bij een mens. Als het neusslijmvlies geïrriteerd wordt, probeert het konijnenlichaam het irriterende stofje of voorwerp uit de neus te halen. Door te niezen maakt het konijn dus eigenlijk zijn neus schoon.

Konijn niest: oorzaken

Het niezen is een reactie op een geïrriteerd neusslijmvlies bij het konijn. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende oorzaken:

 • Irriterende stoffen

Een veel voorkomende oorzaak van het niezen bij een konijn zijn irriterende stoffen zoals stofjes uit het hooi en ammoniak dat vrijkomt als keutels en urine zich mengen in het hok. Deze stoffen irriteren het slijmvlies van de konijnenneus, waardoor het konijn niest. Ook rook is een erg irriterende stof.

 • Voorwerp in de neus van het konijn
  Terwijl een konijn lekker aan het rondhuppelen, spelen of eten is, kan het gebeuren dat er een voorwerp in de konijnenneus komt. Hierbij kan je denken aan een stukje hooi, gras, een blaadje of een steentje. Dit voorwerp irriteert het slijmvlies van de konijnenneus, waardoor de neus gaat kriebelen en het konijn niest. Daarnaast kan het voorwerp een beschadiging aan het neusslijmvlies aanbrengen, waardoor het gaat ontsteken.
 • Neusinfectie

Een infectie in de konijnenneus komt regelmatig voor. De bacterie Pasteurella Multocida veroorzaakt veel snot in de konijnenneus, waardoor het konijn niest. Het konijn loopt deze infectie sneller op in een vies hok, een hok met slechte ventilatie of als het konijn stress heeft.

 • Misvormde neus
  Net als bij mensen en andere dieren kan de konijnenneus een verkeerde vorm hebben. Dit kan een aangeboren afwijking zijn, maar kan ook worden veroorzaakt door een ontstoken neus of andere gezondheidsproblemen. Door de verkeerde vorm raakt het slijmvlies in de neus van het konijn geïrriteerd en niest het konijn.

 

Niezend konijn herkennen

Een niezend konijn herken je gemakkelijk. Niezen bij konijnen lijkt namelijk op het niezen bij de mens. Naast het niezen kan het konijn ook andere klachten hebben.

Infectie met Pasteurella Multocida
Heeft het konijn een neusinfectie, dan heeft het konijn meestal ook andere klachten naast het niezen zoals geïrriteerde slijmvliezen van de ogen en oren en geïrriteerde luchtwegen.

Neusontsteking

Bij een neusontsteking door bijvoorbeeld een vreemd voorwerp in de neus komt er snot uit de neus van het konijn.

Behandeling niezend of verkouden konijn

Om het niezen bij een konijn te behandelen, is het belangrijk om de oorzaak van het niezen te achterhalen. Voor elke oorzaak is namelijk een andere behandeling nodig.

Konijn niest af en toe

Niest het konijn af en toe en heeft het geen snotneus? Dan hoef je je meestal geen zorgen te maken. Het kan altijd een keer gebeuren dat het neusslijmvlies geïrriteerd raakt. Om de kans op niezen bij het konijn zo klein mogelijk te maken en te voorkomen dat het niezen verergert, kan je een aantal maatregelen nemen:

 • Gebruik een stofarme bodembedekker.
  Er zijn veel soorten stofarme bodembedekkers voor konijnen te koop, zoals de bodembedekkers van het merk Ekoo Animal Bedding. Deze bodembedekkers zijn bijna helemaal stofvrij, waardoor de kans op ontstaan van een geïrriteerd neusslijmvlies bij het konijn klein wordt.
 • Zorg voor een goede ventilatie in het hok.
  Als het konijnenhok goed ventileert, daalt stof minder snel neer in het hok en blijven irriterende stoffen zoals ammoniak niet in het hok hangen. Hierdoor vermindert de kans op een geïrriteerd slijmvlies van de neus van het konijn.
 • Maak het hok op tijd schoon.
  Als konijnenkeutels en plas bij elkaar komen, ontstaat er ammoniak. Door het hok regelmatig schoon te maken, wordt er minder ammoniak gevormd en raakt het neusslijmvlies minder snel geïrriteerd.

Konijn niest veel

Als het konijn veel niest, is het slim om een dierenarts te bezoeken. De dierenarts kan de oorzaak achterhalen en een juiste behandeling in gang zetten. Doordat een konijn bijna alleen door de neus ademt en niet goed door de mond kan ademen, is het belangrijk om hier niet te lang mee te wachten. Niezen en een verstopte neus zorgt voor veel ongemak bij het konijn.

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 60,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist