Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Vorige Volgende
 

Help, mijn hond heeft oorproblemen!

Oorproblemen komen regelmatig voor bij honden. Helaas zijn problemen aan het oor vaak erg vervelend en pijnlijk en is een snelle behandeling erg belangrijk om ergere problemen te voorkomen. Gelukkig zijn oorproblemen meestal goed te behandelen en kunnen ze zelfs vaak voorkomen worden, bijvoorbeeld met een oorreiniger voor de hond. In deze blog lees je hoe je oorproblemen bij de hond herkent, behandelt en voorkomt.

Veel voorkomende oorproblemen hond

Net als mensen kunnen honden last krijgen van problemen met de oren. Heb je weleens een oorontsteking gehad? Dan kan je je vast voorstellen hoe pijnlijk dit is voor een hond! De twee meest voorkomende oorproblemen bij de hond zijn oormijt en een oorontsteking.

Oormijt hond

Een oormijt is een kleine parasiet die in de oren van de hond leeft. Oormijten leven van huidschilfers, weefselvocht en oorsmeer van de hond. Honden worden besmet met oormijt door contact met andere dieren die oormijt hebben. Oormijt komt namelijk niet alleen voor bij honden, maar ook bij onder andere katten en konijnen.

Oorontsteking hond

Zoals de naam zegt, is bij een oorontsteking het oor van de hond ontstoken. Meestal gaat het hierbij om de buitenste gehoorgang. Een oorontsteking bij de hond kan worden veroorzaakt door bacteriën, gisten, huidproblemen, oormijt en vreemde voorwerpen. Een oorontsteking is niet besmettelijk, maar wel erg pijnlijk voor de hond.

Oorproblemen bij hond herkennen

Krabt de hond veel aan het oor? Schudt de hond met zijn kop? Of houdt de hond zijn kop schuin? Dan heeft de hond misschien last van oorproblemen. Dit zijn namelijk symptomen van problemen aan het oor van de hond, zoals een oorontsteking of oormijt. Oorproblemen bij de hond kan je daarnaast ook herkennen aan:

  •        Een rood oor
  •        Een dikke oorschelp
  •        Een stinkend oor
  •        Een grote hoeveelheid  oorsmeer

 

Oorproblemen behandelen: oorreiniger en oorzalf voor hond

Herken je een van bovenstaande symptomen bij de hond? Dan is het belangrijk om het oor van de hond zo snel mogelijk te behandelen. Hoe langer de hond last heeft van het oorprobleem, hoe groter de kans op het ontstaan van andere oorproblemen zoals een verstoord evenwicht en zelfs doofheid.

Controleer altijd eerst of er geen vreemde voorwerpen in het oor zitten, zoals een grasaar. Zie je een object in het oor, dan is het belangrijk dat deze eerst verwijderd wordt. Neem hiervoor contact op met de dierenarts.

Zit er geen vreemd voorwerp in het oor van de hond? Dan zijn er een aantal producten op de markt waarmee je oorproblemen bij de hond kan behandelen, zoals de Oorverzorger en Tea Tree Crème van het merk Jean Peau. Deze twee producten gebruik je op de volgende manier:

  1. Reinig de gehoorgang van de hond met oorverzorger. Druppel enkele druppels hiervan in het oor en masseer het oor om overtollig oorsmeer naar buiten te werken.
  2. Smeer met een wattenstaafje een dun laagje Tea Tree Crème in de oorschelp en gehoorgang van de hond. Tea Tree Crème ontsmet licht. Let op: breng het wattenstaafje nooit verder dan de helft van het watje in het oor.
  3. Herhaal de bovenstaande stappen 2 tot 3 keer per dag voor 3 tot 4 dagen.

Heeft de hond last van oormijt? Behandel dan ook je andere dieren, zoals katten en konijnen. Ook als zij geen symptomen van oormijt laten zien.

Als de hond andere klachten krijgt, als de klachten verergeren of als de klachten niet afnemen, is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts.

Oorproblemen bij hond voorkomen: gebruik een oorreiniger voor de hond

Om oorproblemen bij de hond te voorkomen is het belangrijk om de oren van de hond regelmatig te bekijken en schoon te maken. Ook hierbij zijn de producten van Jean Peau erg geschikt. Door regelmatig het oor te reinigen met een oorreiniger of oorverzorger voor de hond voorkom je oorproblemen.

Meer weten?

Heb je na het lezen van deze blog vragen, wil je meer weten of wil je persoonlijk advies? Neem contact op met onze klantenservice of kom langs in onze winkel. Onze medewerkers staan klaar om al je vragen te beantwoorden en advies te geven.

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 60,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist