Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Vorige Volgende
 

Doe het zelf: gezondheidscheck bij het konijn!

Vaak is het de dierenarts die een gezondheidscheck uitvoert bij uw konijn. Maar, zolang uw konijn geen gebreken vertoont, zal u niet zo snel zomaar naar de dierenarts gaan. Toch is het goed om af en toe zelf een gezondheidscheck uit te voeren. In dit blog geven wij wat aanwijzingen om eenvoudig controles uit te voeren. Veel leesplezier. 

Kijken, kijken en nog eens kijken!

Het is goed om regelmatig naar uw konijn te kijken. Door te observeren kunt u al heel veel te weten komen over de gezondheid van uw konijn en welke acties u moet ondernemen.

De ogen van het konijn moeten er schoon en glanzend uitzien. Door een vuiltje in het oog kan er irritatie optreden. Mocht er vuil in het oogje zitten, dan kunt u dat er met lauwwarm water op een watje uitwrijven. U moet ook kijken naar de oren van uw konijn. De oren moeten van binnen en van buiten schoon zijn. Als er korsten of schilfers in het oor zitten, kan dat duiden op oormijt of schurft. De dierenarts kan een bestrijdend middel voorschrijven. De neus van een konijntje moet droog en schoon zijn. Als de neus nat is en er een soort snot aanwezig is, kunt u het beste naar de dierenarts gaan, omdat er dan waarschijnlijk antibiotica nodig is. Ook moet u goed kijken naar de keutels van het konijnen. Als deze niet goed gevormd zijn, kunt u het beste de dierenarts raadplegen. Er kan hier sprake zijn van en verstoring in het maag-darmstelsel. Verder moet u kijken of het achterwerk van uw konijn goed schoon is. Als konijnen knagen, slijten de tanden. Tanden groeien namelijk altijd door. U moet kijken of de voortanden een verhouding van 60-40 (boven-onder) hebben. De tanden mogen niet te lang zijn en moeten op elkaar aansluiten. Ook moet u goed naar de vacht kijken. U moet opletten of er geen kale plekken zitten. Komen er korstjes of schilfers voor, dan kunnen dit tekenen zijn van vachtmijt. Ook hier is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan. De nagels van het konijn blijven, net zoals de tanden, doorgroeien. Normaal gesproken slijten de nagels door het graven. Als de nagels van het konijn te lang zijn, kunnen konijnen moeilijk gaan lopen en kunnen de nagels ongunstig afbreken. Het is dus verstandig om de nagels te laten slijten door een tegel in het hok te leggen of de nagels te laten knippen.

Raadpleeg de dierenarts!

Door middel van een paar controles kunt u er dus achter komen of uw konijn gezond is of iets mankeert. Als u er achter komt dat uw konijnen ziek is, dan moet u niet te lang wachten met het raadplegen van een dierenarts.

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Ontvang 5% korting bij je eerste online aankoop
(vanaf een besteding van €50)
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 50,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist