Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Vorige
 

Kunnen huisdieren het coronavirus krijgen?

Eind 2019 brak het coronavirus uit in China en sinds februari zijn er ook enkele besmettingen in Nederland. Verschillende mensen vragen zich af: kunnen mijn huisdieren ook het coronavirus krijgen? In deze blog proberen we daar een antwoord op te geven.

COVID-19

Coronavirussen zijn niet nieuw. Volgens het RIVM kunnen zowel mensen als dieren long- en luchtweginfecties krijgen van deze virussen. De verschillende soorten coronavirussen zorgen meestal voor milde klachten. Denk hierbij aan verkoudheid. Het coronavirus waar we het nu over gaan hebben, is een nieuw soort coronavirus. Dit virus kan de veroorzaker zijn van COVID-19. Het virus verspreidt zich via mens én dier. Het virus heeft namelijk altijd een levend wezen nodig om te kunnen voortbestaan.

Coronavirus en dieren

Zoals gezegd, veroorzaken coronavirussen voornamelijk alleen milde klachten, zoals een verkoudheid. Volgens Wageningen University & Research is dit anders bij coronavirussen die van dieren naar mensen overspringen. Dit zijn zogenoemde ‘zoönoses’. Deze kunnen wel ernstige ziekten veroorzaken. Het COVID-19-virus is een zoönose en dit houdt in dat de ziekte van dier op mens kan worden overgedragen. Naar het schijnt hebben de eerste patiënten het virus op een markt met dieren opgelopen.

Uw huisdier en het coronavirus

Als het gaat om uw huisdier en het coronavirus, is het de vraag of uw huisdier het virus kan krijgen én of u via uw huisdier het virus vervolgens kan oplopen. Virologen kunnen hier helaas nog geen duidelijk antwoord op geven. Er moet nog meer onderzoek naar gedaan worden. Er wordt gezegd dat de kans zeer klein is dat het virus overslaat van mensen op huisdieren. Wel is in Hongkong een hond van een patiënt zeer licht positief getest op het coronavirus. De hond had slechts een laag aantal virusdeeltjes, maar vertoonde geen symptomen van het coronavirus. Het virus heeft dus wel een duidelijke link met wilde dieren, maar niet met huisdieren.

Samengevat: er zijn dus nog geen harde uitspraken te doen over of huisdieren het coronavirus kunnen krijgen. Huisdieren kunnen waarschijnlijk wel een drager zijn van het coronavirus. Houd het echter wel goed in de gaten. Daarnaast is het altijd belangrijk om goede hygiënemaatregelen te nemen.

-> Benieuwd hoe Dierenverblijf maatregelen treft m.b.t. het coronavirus ? Lees ons blog

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 60,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist