Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Volgende
 

Konijnen vaccineren

Voor konijnen bestaan er verschillende soorten vaccinaties. In dit blog gaan we het hebben over deze verschillende vaccinaties. Maar, waarom en wanneer moeten konijnen eigenlijk ingeënt worden? Ook daarover gaan we het hebben in dit blog. Wij wensen u veel leesplezier toe en we hopen dat u er iets van kunt leren!

Waarom vaccineren?

Veel mensen vragen zich af waarom konijnen ingeënt moeten worden. Om deze vraag te beantwoorden, moeten we bij het begin beginnen. Er bestaan eigenlijk twee besmettelijke ziekten waarvoor een konijn kan worden ingeënt. Dit zijn de ziekten myxomatose en RHD. Deze twee ziekten zijn erg besmettelijk en nauwelijks te behandelen. Het is dus zaak om uw konijn te beschermen tegen deze ziektes. Dit kan door middel van een vaccinatie. Soms horen we wel dat konijnen die binnen worden gehouden niet gevaccineerd hoeven te worden. Dit is echter een misverstand, omdat insecten die de ziekten verwekken ook binnen kunnen komen. Verder kan er sprake zijn van besmet voer. Ook kunt u via uw schoenen ziekteverwekkers mee naar binnen brengen.

Wanneer vaccineren?

Konijnen mogen voor het eerst ingeënt worden als ze vijf weken oud zijn. Als u uw konijn voor de eerste keer laat vaccineren, is het verstandig om dit in het voorjaar te doen. Dit komt omdat de besmettingskans in de voorjaar en de zomer het hoogst is. Uiteraard is het ook verstandig om het konijn buiten die periode in te laten enten. Hiermee geeft u ook direct bescherming voor het komende jaar. Vaccinaties zijn tegenwoordig sterk genoeg om uw konijn voor een jaar goed te beschermen. Daarom is een jaarlijkse vaccinatie voldoende. Bij een vaccinatie worden dode of verzwakte ziekteverwekkers ingespoten. Het konijn krijgt dan de ziekte in een hele lichte vorm, zodat ze er immuun voor kunnen worden. Drie weken na de vaccinatie heeft het konijn voldoende immuniteit opgebouwd. Deze immuniteit blijft een jaar lang aanwezig. Omdat het konijn ziekteverwekkers krijgt ingespoten, mag het konijn dus geen vaccinatie krijgen als hij al ziek is.

Vaccins tegen myxomatose en RHD

Zoals al eerder in dit blog gezegd, kan een konijn ingeënt worden tegen myxomatose en RHD. Myxomatose is een ernstige ziekte die wordt verspreid door muggen, konijnenvlooien en onderlinge besmetting via onderling contact, urine of andere virus-houdende lichaamsvloeistoffen. De ziekte komt vaak voor in de zomermaanden. Symptomen van deze ziekte zijn onder andere zwellingen en pus uit de ogen en de neus. RHD is een virusziekte die leidt tot de dood van een konijn. Symptomen van deze ziekte zijn sufheid, koorts, benauwdheid en bloedingen. Soms kunnen konijnen ook dood neervallen zonder de genoemde symptomen. Sinds kort is er ook een nieuwe variant van RHD in Nederland. Bij RHD1 gaat het ziekteverloop langzamer dan bij RHD2.

Als u uw konijn wilt laten inenten, dan kan dat eenvoudig bij de dierenarts of bij de dierenkliniek bij u in de buurt. Als u voor een inenting komt, krijgt uw konijn ook een gezondheidscheck. Hierbij wordt gekeken of het vaccin wel gegeven kan worden door te kijken of het konijn niet al ziek is. Ook wordt gekeken of er andere mankementen zijn bij uw konijn.

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Ontvang 5% korting bij je eerste online aankoop
(vanaf een besteding van €50)
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 50,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist