Advies nodig? 0113 - 384019
Ruim 25000 producten op voorraad
Informatie
Informatie
 
Delen op LinkedIN

Is het normaal dat mijn konijn zijn eigen poep eet?

Terug naar overzicht


Geregeld krijgen we de vraag van klanten of het normaal is dat een konijn zijn eigen ontlasting eet. In deze blog gaan wij in op deze vraag. Leest u mee?

Soorten keutels

Een konijn produceert twee soorten keutels, namelijk de gewone, grote en stevige keutels en de kleine blindedarmkeutels. De gewone keutels zijn licht van kleur en liggen vaak in grote hoeveelheden in het hok. De blindedarmkeutels zijn zacht en donker van kleur. De kans is groot dat u deze keutels niet vaak ziet liggen. De blindedarmkeutels zijn namelijk de keutels die door uw konijn worden opgegeten.

Waarom worden blindedarmkeutels opgegeten?

De gewone keutels bestaan uit grote onverteerbare delen die direct worden uitgepoept. De blinde darmkeutels bestaan uit kleinere deeltjes die eerst achtergehouden en bewerkt zijn in de blinde darm. Deze blindedarmkeutels worden vervolgens in trosjes uitgepoept. Het konijn eet ze vaak rechtstreeks op uit de anus. De blindedarmkeutels zitten boordevol essentiële voedingsstoffen die uw konijn nodig heeft. Als het voer voor de eerste keer door de darm is gekomen, zijn namelijk nog niet alle voedingsstoffen en energie uit het voer gehaald. Als het konijn de blindedarmkeutels eet, worden alle stoffen die ze nodig hebben eruit gehaald. Het opeten van de blindedarmkeutels is dus een natuurlijk proces.

Mijn konijn laat zijn blindedarmkeutels liggen

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat uw konijn geen poep eet. Wanneer u merkt dat uw konijn geen blindedarmkeutels eet, is er sprake van een voedingsprobleem. Een oorzaak kan zijn dat het konijn al te veel energie heeft binnengekregen door een teveel aan konijnenvoer. Een gevolg daarvan kan zijn dat de blindedarmkeutels aan de kont van het konijntje blijven plakken. Om ervoor te zorgen dat uw konijn zijn blindedarmkeutels wel opeet, moet uw konijn maar beperkt snoepjes, groenvoer en biks krijgen.