Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Volgende
 

Hoe huisvest ik een kip?

Wil je kippen gaan houden? Leuk! Maar hoe en waar hou je een kip? Hoe groot moet een legnest zijn? Moet er altijd een zitstok aanwezig zijn in het kippenhok? Waar kan ik het beste mijn kippenhok zetten in de tuin?  In deze blog leggen we aan je uit hoe je het juiste kippenhok kiest en de kippen een fijne verblijfplaats geeft.

Kippen zijn hele leuke huisdieren die ook nog eens wat lekkers op tafel brengen: heerlijk verse eieren. Om de kippen gelukkig en gezond te houden is een goede huisvesting belangrijk. Wist je dat een kip een echt groepsdier is en niet alleen kan worden gehouden? Het beste kan je twee of meer hennen bij elkaar zetten. Wil je ook kuikens, dan kan je ook een haan bij de kippen laten lopen.

Kippenhok en kippenren

Een kippenhok is altijd een goede basis als huisvesting voor de kip. Er zijn veel verschillende soorten kippenhokken op de markt, van simpele hokken tot hele uitgebreide hokken. Belangrijk om te weten is dat kippen altijd een legnest, zitstokken en een zandbad moeten hebben om gelukkig en gezond te blijven.

Ook belangrijk is dat de kippen lekker kunnen bewegen. Een ren is hiervoor de perfecte oplossing. Je kan een kippenhok met aangebouwde ren aanschaffen of een losse ren kopen. Een losse ren kan je overal neerzetten. In de kippenren zijn de kippen beschermd tegen roofdieren en kunnen ze niet ontsnappen. Wel zo fijn!

Legnest kip: een donkere plek

In een legnest legt de kip haar eieren. Omdat kippen hun eieren het liefst op een donkere plek leggen, is het belangrijk dat het legnest in een donkere hoek van het hok zit. Zo maak je de kans een stuk groter dat de kippen hun eieren nestjes in het legnest leggen in plaats van door het hele hok heen. Naast een donkere locatie, is het ook belangrijk dat het legnest altijd lager zit dan de zitstokken.

De grootte van het legnest is afhankelijk van de grootte van de kippen. Gemiddeld is een legnest van 30x30 cm groot genoeg. Voor krielkippen mag het legnest kleiner zijn en voor hele grote kippenrassen moet het legnest groter zijn.

Eén legnest per drie hennen is genoeg. Heb je meer hennen? Dan heb je dus ook meer legnesten nodig. Zorg er altijd voor dat alle legnesten op dezelfde hoogte zitten.

Het legnest maak je comfortabel met een vochtwerende bedekking, zoals hennepvezel of houtvezel. Ook kan je tabakstelen in het legnest leggen om bloedmijten af te weren.

Zitstokken: rond en ovaal

Zonder zitstokken kan een kip niet zitten en daarom zijn ze dus superbelangrijk in het kippenhok! Kippen zitten niet graag op de grond. Dat komt doordat ze daar in de natuur een makkelijkere prooi zijn voor roofdieren. In het wild zitten en slapen kippen vaak in bomen. Een boom in het hok zitten wordt een beetje lastig, daarom is een zitstok een handige oplossing! Een zitstok hang je op een hoogte van 15 cm tot 80 cm. Voor zware kippen hang je de zitstok het beste op ongeveer 15 cm. Voor kleinere en lichtere rassen kan de zitstok hoger hangen, omdat zij beter kunnen springen of vliegen.

Omdat een kip haar klauwen om de zitstok heen vouwt, is een ronde of ovale zitstok het prettigst voor de kip. Ook is het belangrijk dat de stok zo sterk is dat het niet doorbuigt als er meerdere kippen op gaan zitten.

Er passen vier tot vijf krielkippen of twee tot drie grotere kippen op een zitstok van een meter. Heb je meer kippen? Hang dan een extra zitstok op. Tussen de zitstokken moet 30 cm ruimte zitten.

Zandbad voor de kip

Om zichzelf schoon te houden badderen kippen graag in een zandbad. Een zandbad kan je maken door een kuil in de ren te graven en dit te vullen met wit zand, maar hou er rekening mee dat het zand droog moet blijven. Een bak vullen met wit zand is een betere keuze. Plaats de bak met wit zand op een zonnige en droge plek.

Krielkippen hebben een zandbad van minimaal 50x50 cm nodig en grotere kippen minimaal 110x100 cm.

Hoe groot moet een kippenhok zijn?

Om de kippen genoeg ruimte te geven om te leven en te bewegen, kan je de volgende maten aanhouden:

  •        Krielkippen: 0,75 vierkante meter pek kip (incl. ren)
  •        Middelgrote en grote kippenrassen: 1,5 vierkante meter per kip (incl. ren)

De regel is altijd: hoe groter hoe beter!

Waar in de tuin kan ik het beste een kippenhok zetten?

Net als jij vindt een kip het niet fijn om in de tocht of in de felle zon te staan. De beste plek om een kippenhok neer te zetten is daarom in een beschutte en schaduwrijke plek.

Vragen en deskundig advies

Heb je vragen over het houden van kippen? Of wil je deskundig advies krijgen? Onze dierenspecialisten helpen je graag. Bel onze dierenspecialist op 0113 – 38 40 19 of kom langs in onze grote dierenspeciaalzaak aan Weihoek 16, 4416 PX in Kruiningen (Zeeland).

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Ontvang 5% korting bij je eerste online aankoop
(vanaf een besteding van €50)
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 50,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist