Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Volgende
 

Het verschil tussen een rammelaar en een voedster

Veel mensen vragen zich af hoe ze kunnen zien of een konijn een mannetje of een vrouwtje is. Dit is zeer interessante vraag! Vaak wordt er op deze vraag geantwoord dat dit te zien is aan het uiterlijk. Mannetjes konijnen zouden namelijk iets groter en forser zijn dan de vrouwtjes. Dit is op zich wel waar, maar er zijn zoveel verschillende rassen dat je niet zomaar aan de omvang van het konijn kunt zien of het een mannetje of een vrouwtje is. Door dit blog te lezen, kunt u de volgende keer beter zien of een konijn een rammelaar of een voedster is. Veel leesplezier!

 

Karakter

Een veel genoemd verschil is het karakter. Rammelaars zijn temperamentvoller dan voedsters. Dit is ook weer relatief, omdat juist de voedsters ook fel gedrag kunnen vertonen als ze drachtig zijn en als ze net jongen hebben gekregen. Voedsters kunnen dus ook temperamentvol zijn. Het verschil in karakter is er wel, maar het is niet altijd zichtbaar. Dit gedrag is dus niet echt een onderscheidend kenmerk.

 

Geslachtsorganen

Net hadden we het al over de uiterlijke kenmerken. Het enige onderscheidende kenmerk op dit gebied (en in het algemeen) is het verschil in de geslachtsorganen. Het geslacht van een konijn is enkel te zien aan de geslachtsopening. De geslachtsopening is te vinden tussen de achterpoten. Zowel bij de rammelaar als bij de voedster ziet deze opening er uit als een soort roze bobbeltje met twee gaatjes. Daarnaast zitten de geurklieren. Als er naast de geslachtsopening twee roze balzakjes zitten, dan is het een rammelaar. Overigens, als er geen balzakjes te zien zijn, betekent dat niet dat het een voedster is. Ten eerste kunnen rammelaars hun ballen intrekken en ten tweede zijn bij onvolwassen mannetjes de ballen nog niet zichtbaar. Als de ballen niet zichtbaar zijn, is het mogelijk om iets boven de geslachtsopening te drukken. Bij mannetjes komt dan een penis naar buiten met een rond gaatje. Bij vrouwtjes komt de vulva een beetje naar boven. Dan is er een langwerpige opening te zien.

 

En verder…

Het is dus lastig om te constateren of het konijn mannelijk of vrouwelijk is, zeker als de konijnen nog jong en onvolwassen zijn. Niet alle kenmerken gaan namelijk altijd op. Het controleren van uiterlijke kenmerken is soms ook moeilijk. Als u er zelf niet uitkomt, is het altijd nog mogelijk om een expert te benaderen zoals een dierenarts.

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Ontvang 5% korting bij je eerste online aankoop
(vanaf een besteding van €50)
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 50,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist