Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Volgende
 

Help, mijn kip heeft kalkpoten!

Kijkt u weleens goed naar de poten van uw kippen? Deze horen namelijk glad van uiterlijk te zijn. Daarnaast zijn de poten van kippen tenger en slank. Wanneer dit niet het geval is, zou er zomaar eens sprake kunnen zijn van kalkpoten. In deze blog geven we aan wat kalkpoten veroorzaakt, hoe u kalkpoten kunt herkennen en welke behandeling er mogelijk is.

Kalkpoten, wat is dat?

Wanneer er gesproken wordt over ‘kalkpoten’, is er sprake van een aandoening aan de poten van een kip. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een mijt. Deze maakt gangetjes in de poten van de kip. De tenen van deze poten hebben schubben. Deze kunnen opengaan en verdikken. Wanneer de poten verdikt zijn, gaan ze daarna afschilferen.

Kalkpoten herkennen, hoe doet u dat?

Zoals gezegd worden de poten van de kip dikker als gevolg van de aandoening. Verder is het ook in een vroeg stadium te zien aan het uiterlijk van de poten. Boven de tenen zal dan namelijk een gelig laagje ontstaan. Ook aan het gedrag van de kippen is het te merken: ze zullen frequent naar hun poten pikken.

Kalkpoten behandelen, hoe werkt dat?

Kalkpoten moeten behandeld worden, omdat het niet vanzelf geneest en omdat kalkpoten erg besmettelijk zijn voor de andere bewoners van het kippenhok. Behandelen kunt u op verschillende manieren doen, maar de manier waarop u het beste kunt behandelen is afhankelijk van de ernst van de aandoening. Als het minder ernstig is, kunt u ervoor kiezen om het zelf te behandelen. Dit kunt u doen door LV-druppels te gebruiken. Ook biedt de Parasita van Beaphar uitkomst. Daarnaast kan een behandeling met uierzalf ook effectief zijn. Verder is het bij een ernstig ziektebeeld goed om de dierenarts te raadplegen. Het kan overigens nooit kwaad om de dierendokter te raadplegen. Ook kunt u altijd contact met ons opnemen.

Kalkpoten voorkomen, is dat mogelijk?

Het voorkomen van kalkpoten lukt niet altijd. Het enige wat u kunt doen is zorgen voor goede hygiënische omstandigheden in het hok. Daarbij is het ook belangrijk dat het hok niet te vochtig is. Een droog hok vermindert de kans op mijten, omdat deze mijten zich graag begeven in een vochtige plaats.

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Ontvang 5% korting bij je eerste online aankoop
(vanaf een besteding van €50)
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 50,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist