Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Volgende
 

Help, mijn hond heeft oormijt!

Heeft de hond jeuk aan de oren? Schudt de hond veel met zijn kop? Of stinkt het oor? Dan kan de hond last hebben van een oormijt besmetting. Oormijt bij de hond is niet alleen heel vervelend, maar ook erg besmettelijk voor andere dieren. Daarom is het belangrijk om de hond zo snel mogelijk te behandelen. In deze blog lees je hoe je oormijt bij de hond kan herkennen en behandelen.

Oormijt bij hond

De oormijt is een kleine, achtpotige parasiet die leeft in de oren van dieren. De mijt legt eieren in de gehoorgang van de hond, waar deze uitgroeien tot volwassen oormijten. Oormijt komt meestal bij puppy’s voor, maar ook volwassen honden kunnen last krijgen van een besmetting met de oormijt.

Is oormijt bij de hond besmettelijk voor mens?

Oormijt is besmettelijk voor andere dieren, zoals katten, fretten en andere honden. Om besmetting van andere dieren te voorkomen, is het daarom belangrijk om oormijt zo snel mogelijk te behandelen. Oormijt bij de hond is niet besmettelijk voor mensen.

Oormijt hond herkennen

Oormijten zijn met het blote oog moeilijk te herkennen, ze zijn namelijk erg klein. Toch is oormijt bij de hond redelijk makkelijk vast te stellen. Oormijt is namelijk vaak te herkennen aan veel jeuk aan het hondenoor. De hond krabt hierdoor aan het oor of schudt steeds met de kop. Hierdoor kunnen wondjes ontstaan. Daarnaast komt er soms bruin oorsmeer uit het oor, stinkt het hondenoor en is de oorschelp gezwollen.

Let op: Twijfel je of de hond oormijt heeft? Ga dan met de hond langs bij een dierenarts. De symptomen van oormijt lijken op de symptomen van een oorontsteking. Zorg er daarom altijd voor dat je zeker weet dat de hond geen oorontsteking heeft.

Behandelen van oormijt bij hond

De oormijt leeft van huidcellen en oorsmeer van de hond. Doordat dit altijd beschikbaar is in het hondenoor, gaat een besmetting met de oormijt niet uit zichzelf over. Een behandeling is noodzakelijk. Wordt oormijt niet op tijd behandelt, dan kan er een ontsteking in het hondenoor ontstaan. Dit kan uiteindelijk leiden tot doofheid. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Oormijt bij de hond kan je zelf behandelen. Volg hiervoor onderstaande stappen.

 1.        Maak het oor goed schoon
  De eerste stap bestaat uit het goed schoonmaken van het hondenoor. Zorg ervoor dat het meeste oorsmeer uit het oor is. De oormijt nestelt zich namelijk in dit oorsmeer, waardoor deze parasiet moeilijker te doden is.

  Bij het schoonmaken van het hondenoor kan je een oorreiniger voor de hond gebruiken, zoals Jean Peau Oorverzorger. Deze oorverzorger dringt goed in het oor, kleeft genoeg om oorsmeer en vuil op te nemen en kan een mogelijke prop oorsmeer oplossen. Ook de antibacteriële oordruppels en cleanser van Vetzyme zijn geschikt om te gebruiken. Deze oordruppels maken het oorsmeer zacht, waardoor het makkelijker uit het oor te halen is.
 1.        Breng een mijt dodend middel aan in het oor
  Breng mijt dodende druppels, zoals Advantix of Frontline, aan in de nek van de hond. De mijten verstoppen zich namelijk niet alleen in de oren, maar ook in de vacht rondom de oren. Nekdruppels zijn daarnaast ideaal voor honden die het niet fijn vinden als er aan hun oren gezeten wordt.
 2.        Behandel andere dieren in huis
  Omdat oormijt besmettelijk is voor andere dieren is het belangrijk om ook de andere dieren in huis te behandelen. Hebben deze dieren nog geen klachten? Dan kan een behandeling met een oorreiniger en nekdruppels voldoende zijn.
 3.        Controleer de hond na drie weken
  Veel middelen doden de volwassen mijten en larven, maar eitjes niet. Na ongeveer drie weken zijn de eitjes die de oormijt legt uitgekomen. Daarom is het belangrijk om het oor van de hond te controleren op een nieuwe besmetting met de oormijt. Als dit het geval is moet de hond opnieuw behandeld worden. Controleer ook de oren van de andere dieren in huis.

Gaan de klachten bij de hond niet over of verergeren deze? Ga dan met de hond langs de dierenarts. Bezoek ook de dierenarts als je denkt dat de hond een oorontsteking heeft.

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Ontvang 5% korting bij je eerste online aankoop
(vanaf een besteding van €50)
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 50,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist