Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

 

Myiasis bij konijnen!

We bevinden ons weer in de warme maanden van het jaar. In deze maanden is er kans op een bepaalde ziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door vliegen. We hebben het over myiasis (of: madenziekte) bij het konijn. In dit blog gaan we u kennis laten maken met myiasis en vertellen wij u hoe u het kunt voorkomen en bestrijden. Veel leesplezier!

Wat is myiasis?

Als een konijn lijdt aan myiasis, betekent dat dat het konijn maden heeft. Deze madenziekte bij het konijn wordt veroorzaakt door de larven van bepaalde soorten vliegen. Deze vliegen leggen eitjes in een vieze omgeving. Deze eieren worden vaak gelegd in aangeplakte ontlasting rond de anus of andere vieze plekken op het dier. Deze eitjes kunnen binnen 24 uur maden worden.

Maden op zich zijn in de eerste instantie niet gevaarlijk, omdat ze geen levend vlees eten. Het grote probleem is echter dat maden bepaalde stoffen aanmaken die zorgen voor weefselafsterving. Hierdoor gaat het vlees rotten. Dit zorgt ervoor dat de maden het vlees wel kunnen eten. Daarom zijn maden bij konijnen erg schadelijk.

Welke problemen veroorzaken maden bij konijnen?

Als een konijn maden heeft, kunnen er verschillende problemen ontstaan. Zoals gezegd zorgen maden voor weefselafsterving bij het konijn. Vanaf dat moment kunnen de maden ook nog meer schade aanrichten. De maden kruipen onder de haren en banen, door te vreten, zich een weg door de konijnenhuid naar weefsels die dieper liggen. Hierdoor ontstaan er gaten in de huid van het konijn. Dit is vaak het geval rond de anus en in de liesstreek. Vaak is dit een gevolg van aangekoekte ontlasting.

Enkele andere symptomen van myiasis zijn onderhuidse verdikkingen, pijn, jeuk, sloomheid en verminderde eetlust. Het is belangrijk dat u snel ingrijpt bij het optreden van myiasis. Binnen enkele dagen kan de myiasis de konijnen teveel worden.

Myiasis voorkomen en bestrijden

Omdat vliegen de veroorzakers zijn van myiasis, is het een optie om horrengaas te plaatsen, zodat de vliegen het dierenverblijf niet binnen kunnen vliegen. Omdat de vliegen vaak de eitjes op een vieze omgeving leggen, is hygiëne ook erg belangrijk. Ook is het belangrijk om in de warme maanden uw konijn wat vaker te controleren op maden. Verder is het een optie om te werken met een spray: Anti-Myiasis. Deze spray kan gebruikt worden om maden te voorkomen. Door uw huisdier te behandelen met Anti-Myiasis spray zorgt u ervoor dat de vliegen uw huisdier niet ziek maken.

Als uw konijn maden heeft, kunt u het beste snel naar de dierenarts gaan. Deze zorgt ervoor dat de vacht wordt geschoren om zo de maden stuk voor stuk te verwijderen met een pincet. Omdat myiasis levensbedreigend is voor uw konijn, geldt myiasis als een spoedgeval bij de dierenarts.

Wij hopen dat u wat aan de tips in dit blog heeft, zodat u heerlijk met uw konijn kunt genieten van deze warme dagen van het jaar!

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Ontvang 5% korting bij je eerste online aankoop
(vanaf een besteding van €50)
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 50,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist