Winkelwagen 0

 

Filter

Prijs

€ 0 - € 3010

Merk

Meer

Vorige
 

Help, mijn kip heeft wormen! Wat nu?

Wormen komen ook bij kippen voor. Kippen kunnen verschillende soorten wormen krijgen in de darmen. In dit blog vertellen wij hoe wormen ontstaan, hoe u wormen kunt bestrijden en hoe u wormen kunt voorkomen.

Hoe ontstaan wormen bij kippen?

De kans op wormen bij kippen is het hele jaar door aanwezig. In de zomerse maanden, de maanden waarin het vaak warm en vochtig weer is, is de kans echter het grootst. Bij deze omstandigheden groeien de eitjes en de larfjes namelijk snel. Wormen ontstaan bij kippen via het eten van insecten. Wormen leggen eitjes in de darmen van bijvoorbeeld een vogel. Deze eitjes komen er via de ontlasting uit. Wanneer deze vogelpoep door een insect als een kever wordt opgegeten, komen de wormeitjes in dit insect. Kippen eten graag insecten. Hierdoor is dus de kans aanwezig dat een kip een insect eet met wormeitjes.

 

Hoe zie ik dat mijn kip wormen heeft?

Wanneer kippen wormen hebben, kunt u dat zien aan de symptomen. Zo kan het zijn dat kippen dunner worden, dat ze minder actief zijn of geen eieren meer leggen. Bloederige diarree of bleke en droge kammen kunnen ook tekenen zijn van wormen. Ook zijn ze meestal minder actief en zitten ze bol. Verder kunt u ook een mestonderzoek uit laten voeren bij de dierenarts. Op deze wijze kunt u eenvoudig ontdekken of uw kip wormen heeft.

Hoe ontworm ik mijn kip?

Als uw kippen wormen hebben, kunt u op verschillende manieren te werk gaan. Een middel dat veel verkocht wordt is het vloeibaar wormmiddel DAC. Dit kan via het drinkwater toegediend worden. Het nadeel bij dit middel is wel dat u dan de eieren tot ongeveer 3 à 4 dagen na de toediening niet kunt eten. Een ander, natuurlijk middel is Finendo+ Cox & Worm. Dit product moet ook via het drinkwater toegediend worden. Finendo+ Cox & Worm is op een basis van kruiden en etherische oliën. De eieren kunnen gegeten blijven worden tijdens en na de behandeling. Verder heeft Finendo+ Cox & Worm geen invloed op de smaak en kwaliteit van de eieren. Een ander, groot voordeel is dat kippen niet resistent kunnen worden voor dit middel.

Hoe voorkom ik wormen bij mijn kip?

‘Voorkomen is beter dan genezen,’ zo luidt een bekend gezegde. Helaas wordt een wormbesmetting pas in een laat stadium ontdekt. Wel is het goed om kippen preventief te beschermen tegen wormen. Dit kunt u ook doen met de Finendo+ Cox & Worm. Het is vooral uitermate geschikt omdat het middel 100% natuurlijk is. Verder is het goed om maatregelen te nemen, zoals het schoon en droog houden van het hok, het regelmatig verversen van het strooisel en het voeren uit bakjes.

 

In dit blog hebben wij verteld hoe wormen ontstaan, hoe u wormen kunt bestrijden en hoe u wormen kunt voorkomen. Heeft u nog vragen of wilt u een persoonlijk advies? Neem contact met ons op of kom langs in onze winkel in Kruiningen!

 
Vrouw met hond
Mis geen acties en aanbiedingen.
Tips van onze experts voor een blij en gezond huisdier
Meer dan 100.000 mensen gingen je voor
Konijn
Om 17:00 besteld, volgende werkdag bezorgd*
Gratis verzending vanaf € 60,00
Kies zelf een bezorgdag
Gratis deskundig advies van de dierenspecialist